18 Ekim 2014 Cumartesi

Kendin Yap : 1 Proje , 2 Uygulama.... (Part 1)

Hava ile kuruyan Kil projeleri...(Air Dry Clay Project)




Uzun süredir el yapımı bir şeyler ile uğraşmak istiyordum.Ancak ne yapacağıma bir türlü karar veremedim..Biçki , dikiş nakış zor ve meşakkatli işler yani bana pek uygun değil...Çok minicik minicik detay isteyen zanaat işlerde vakit açısından uymuyor...
Streç film ile kaplı kavanoza kil uygulaması
Oda ışığında ebru'nun deseni ve renkleri
kavanozdan ayırmadan önceki hali
Gün ışığında ebru'nun deseni ve renkleri
Bu gün daha fazla hamurla daha dikkat ederek yeni projemin temelini attım...İşte ilk resimlerim....
sevgiler...

İhtiyacım olan , herhangi bir zaman diliminde malzeme sıkıntısı çekmeyeceğim ve çok hızlı sona ulaşabileceğim , yaparken hem eğlenebileceğim hem de bir çok alternatif üretebileceğim , devamını getirip , kendimi geliştirebileceğim bir “kendin yap” projesiydi.

Google ve Pinterest üzerinden DIY (Do it yourself) taraması yaptığımda milyonlarca enteresan proje ile karşılaştım..

Bunların içerisinde en çok ilgimi çeken ve amacıma uygun bulabildiğim projeler Clay (Kil) ile olanlardı.

Birde yine tesadüfen Ebru çalışmalarını görüp öğrenince aklımda Kilden yapılmış bir tabak , kase v.s ebrulamak gibi süper zihni sinir bir fikir oluştu.... (Bütün bir proje kuruma süreleri ve zevkinize uygun hale getirmek maximum 48 saat sürer.Ancak ben yoğun iş tempom nedeniyle ancak 1 haftada tamamlayabildim)

İki ayrı projeyi araştırıp önce ayrı ayrı yapmak ve denemek gerekti...
DAS marka hava ile kuruyan kil ana malzemeniz.Bunu büyük kırtasiyelerin sanat bölümlerinden bulabilirsiniz. 500 gr paketler halinde satılıyor.Adamlar çok kullanışlı bir ambalaj yapmış , ağzını açtıktan sonra kullanmadığınız kısmı yine aynı paketin içerisinde saklayabiliyorsunuz...(ıslak mendil paketleri ile aynı mantık)

Yapacak olduğunuz obje için , kalıp olarak ne kullanmak istiyorsanız (cam kase, tabak,silikon , plastik çanak,karton kutu vs.) seçebilirsiniz.

Ben başlangıç projem olduğu için fazla riske girip demoralize olmak istemediğim için bodur bir kavanozu kendime kalıp olarak seçtim.Yani avuç içi kadar bir kase yapmak istedim.
Bu arada  önemli nokta..Kalıp olarak ne kullanırsanız kullanın mutlaka ya film streç ile 2-3 kat sarın ya da pişirme kağıdı ile sarın.

Kil kururken kalıp olarak kullandığınız objeye hamurun yapışmasını ve kuruduktan sonrada objeden kolay ayrılmasını sağlıyor. (Rivayete göre kalıp olarak kullanılacak olan objenin yüzeyine vazelinde sürebilirmişsiniz.Ben denemedim)

DAS hamurumuzun yarısından biraz az bir kısmı (küçük kase yapacağım için) kesip aldım (Hamur grimsi bir renk. Kurudukça rengi açılıyor bej oluyor.)


İnternette anlatılanlara göre hamuru merdane ile belirli bir boyutta açtım.Proje bittiğinde fark ettim ki , ben hamuru ince açmışım esasında biraz kalın açılınca daha hoş ve dolgun duracağını düşünüyorum.Kenarların düzgün olmasını istiyorsanız Kalıp olarak kullanacağınız objenin büyüklüğüne göre bir tabak veya benzer bir şeyi koyup etrafından bıçakla kesebilirsiniz.Yahut evinizde varsa pasta çemberi kullanabilirsiniz.

Açtığınız hamuru objenin üzerine yerleştiriyorsunuz.Hafifçe bastırarak aynı formu almasını sağlayın.Ben kenarları obje üzerindeyken kestim.Çünkü kase yüksekliğine karar veremedim. Çatlayan yerleri olması durumunda parmak uçlarınızı ıslatıp hafifçe sıvazlayarak yama yapabilirsiniz.

Görsel olarak size uygun olduğunu düşündüğünüzde bulunduğu ortama göre gölge bir yerde oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat kurumaya bırakabilirsiniz....Obje büyükse biraz daha uzun sürebilir.İstanbul nemli olduğu için ve maalesef geçen hafta sonu hava kapalı olduğu için benim kil objemi biraz uzun süre kurumaya bıraktım.

Kuruyan kili kalıptan ayırdıktan sonra akrilik boya , sprey boya veya sanat boyaları kullanarak  istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Buraya kadar Kil'den bir şeyler yapma ile ilgili kısmı başarıyla tecrübe etmiş oldum J


Şimdi gelelim benim “1 proje 2 uygulama” kısmının , 2'ci uygulamasına...

projenin ikinci adımı ebru ile çanağı boyama üzerine.

Ebru işi için çanağın dışını boyalı suya batırmam gerekiyordu.Dışını batırdığımda içinin'de boyanmaması için tekrar kapatmam gerektiğinden bir taşla iki kuş diyerek bu fırsatı değerlendirip kil çanağı kavanozdan sökmeden, kuruduğuna emin olduktan sonra ebru uygulaması yaptım.1 saat kuruma süresi bekledikten sonra kalıptan çıkarttım.





Daha sonra çanağın içini uygun bir akrilik ile dalgalı olması için yassı fırça ile boyadım.Yukarıda bahsettiğim gibi hamuru ince açtığım için kenarları çok ince oldu.Bu nedenle renkli bir kenar çemberi yapmak iyi olur diye düşündüm.Hala karar veremedim..neyse onun acelesi yok..








Drevamı haftaya.......................








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder